lauantai 6. syyskuuta 2014

Oilin tokokoulutus

En minä näköjään mistään Englannin reissusta ehdi tarinoimaan kun nämä päivitykset laahaa niin pahasti jäljessä koko ajan. :D Noh, kerrotaan sitten siitä, kun käytiin Grimmin kanssa Oili Huotarin tokokoulutuksessa Parikkalassa viikko sitten. Oltiin sekä lauantaina, että sunnuntaina koska paikkoja oli tarjolla. Uskomatonta, ettei lähiseudun ihmiset käytä näitä koulutuksia hyväkseen. Ajomatka ei ollut paha ja koulutus oli vielä edullinenkin. Noh, more for me! :D

Kertoilen alla pointteja, joita olen kirjoittanut ylös. Nämä ovat siis pitkin päivää kirjoitettuja muistiinpanoja kaikista koulutuksessa olleista koirakoista, ei pelkästään neuvoja minulle ja Grimmille. Jälleen kerran teroitan, että nämä ovat muodossa, jossa minä olen ne ymmärtänyt ja vain pieni osa Oilin opeista, ei siis absoluuttinen totuus. Pauliina Havo otti hienoja kuvia koulutuksessa, kaikki alla olevat hänen käsialaansa, kiitos!

Palkka: Koira saa palkan vain, jos se oikeasti sen haluaa. Koiran tulee siis himoita palkkaansa (lelu/nami), muuten sille ei sitä anneta, ts. koiraa ei houkutella palkan avulla. Myös omistajan itsessään tulee olla koiralle palkka!
Kaukot: Näihin pyysin eritoten neuvoja. Grimmille on tarkoitus rakentaa takajalat paikallaan pysyvät muodissa olevat pomppukaukot, joten neuvot koskee etenkin niitä. Takajalat alusta asti mahdollisimman paikoillaan. Kaukoissa paino taakse! Esim. M-S vaihdossa etujalkojen tulee siirtyä taakse, muuten painopiste jää eteen. Takajalkojen päällä voi käyttää esim. hernepusseja tai hihnaa painona, että koira oppii huomioimaan takatassujaan. Jotkut opettavat M-S vaihtoja seinän vieressä, jolloin ohjaaja voi olla koiran sivulla kyykyssä ja pitää vasenta kättä koiran takatassun päällä. Vajaita asentoja ei hyväksytä alussakaan!

Kaukot on liike, jossa koiran tulee kuunnella ja ajatella! Siksi näitä ei kannata opettaa naksuttimen avulla. Naksutin kannustaa yrittämiseen, jota tässä ei haluta. Kukaan ei halua koiraa, joka arvailee itse seuraavan vaihdon ja sen suoritustavan.

Myöhemmässä vaiheessa kun koiralle on opetettu kaikki asennot hyvin, kannattaa ne laittaa koetukselle. Esim. kun koira seisoo ja sen takapäätä kosketetaan kädellä, tulee koiran pysyä edelleen paikallaan.

Perusasento: Koira saa tulla perusasentoon vain kun se oikeasti haluaa. Jos tulee löysästi tai puolittain, ei saa tulla ollenkaan, vaan ohjaaja menee karkuun tai estää koiraa. Tämä siis vasta sitten kun koira oikeasti tietää mitä perusasento on! Koulutuksessa nähtiin useampikin koira, jotka olivat jo korkkaamassa kisauraansa, mutta perusasento ei ollut edes harmaa mielikuva koiran mielessä. Tarkasta siis todella, että koira osaa asian jota siltä vaadit! Perusasennon osaamista voi testata esim. niin, että nostat kädet kohti taivasta, pysyt täysin paikallasi ja pyydät koiran perusasentoon edes katsomatta koiraa. Jos ei onnistu, täytyy vielä treenata ennenkuin voi vaatia mitään.

Oili ei tee perusasentoja treeneissä koskaan liikkeiden alussa, ettei vaivalla hyvin opetettu perusasento mene pilalle. Perusasennossa aina palkka ylhäältä! Kroppa-apu pois. Oilin mielestä yläkropalla ei saa olla koiralle minkään valtakunnan merkitystä, joten sillä ei myöskään saa koiraa auttaa, ei edes alussa.

Nouto: Kapula ei saa olla koiralle liian kiva tai tärkeä. Kapulan tulee olla vain pakollinen, neutraali väline palkan saamista varten. Niinpä tassut edellä kapulaan tulo, kapulan viskominen, kapulaan törmääminen ym. leikkiminen on karsittava pois heti kärkeen.

Grimmille kapula on hyvin mieluinen, mutta vain siksi, koska se on insinöörin alulle tehtävä. Grimm ei laske kapulasta irti millään sanalla, houkuttelulla tai palkalla, ennen kuin se on tullut minun luo asti ja kapula on pakko tiputtaa mikäli tahtoo mahduttaa lelun suuhunsa. Tosin juuri tällä viikolla hän juoksi onnellisesti kentällä sekä lelu, että kapula yhtäaikaa suussaan...Noh, mutta tuopahan ainakin perille asti eikä pelleile. Insinöörit ei pelleile kun on tehtävä kesken. :D

Luoksetulo: Koira palkataan vain kun se tulee kovaa. Tämä vinkki taas osaavalle koiralle. Palkka aina koiran taakse. Jos koira katselee ympärilleen jätössä, ohjaaja lähtee juoksemaan, kutsuu koiran ja palkkaa vauhdissa. Näin koiralle ei jää aikaa toljottaa ympäristöään kun se ei koskaan voi tietää milloin tulee lähtö.


1 kommentti:

  1. Taas ihan loistava teksti, kiitos :) Paljon samanlaisia asioita, mitä mekin ollaan kesän ajan pyöritelty.

    VastaaPoista