lauantai 21. marraskuuta 2015

Katja Kiviahon koulutus

Viikko sitten ajeltiin Varkauteen oikein yökylään, koska sain Grimmille paikan molemmille päiville Katja Kiviahon koulutukseen. Jos on tarvetta koskaan Varkauden tienoilla kodinomaiseen majoitukseen, niin suosittelen ehdottomasti Warkhausia (löytyy mm. facebookista), joka sijaitsee parin kilometrin päässä keskustasta. Kyseessä on rivitalo, seitsemän kalustettua asuntoa, joista löytyy kaikki tarpeellinen shampoosta silitysrautaan, myös aamiaistarpeet (gluteenittomatkin) löytyy kaapista. Iso jääkaappipakastinkin löytyi keittiöstä, jos haluaa rekuille raahata suuremmalti esim. lihaa mukana. :D Hinta on ihan luokattoman edullinen, koirista ei mene lisämaksua ja kivat lenkkeilymaastot on ihan tien toisella puolella.

Rundi edusti pistämällä ensitöikseen yhden kukkaruukun säpäleiksi ja maisteli varmasti asunnon jokaista useista viherkasveista. Otin muutaman kuvankin Warkhausin yöpaikasta:

Makuuhuone
Olohuone
Olohuone
Keittiö
Hirveen kiva pöllölamppu. :)
Sittenpä tokoilun pariin. Lauantaina aloitettiin seuruulla. Katja sanoi, että vaikka Grimm painaa, se on yllätten täysin suora. Lähdettiin vahvistamaan "tämä on minun tontti ja minä hoidan sen, se on sinun tontti, hoida sinä oma puolesi" ajatusta niin, että seuruutin rinkiä vasemmalle ja joka kerta kun Grimm tunkeutui "minun tontille" tömäytin vasemman jalan kunnolla maahan. Grimm alkoikin vastata tähän parin toiston jälkeen. 

Seuraavaksi ruutu. Tässä(kin) olen juminut mukavuusalueelle ja sen seurauksena rakas koirani on ihan hirmu kiinni kosketusalustassa ja lisäksi kyylää suorapalkkoja. Heh. Ohjeeksi sain pilkkoa kosketusalusta neljäsosaan ja suorapalkkoja vain hiekalla, jossa voin kaivaa pienen vallin lelun eteen ettei Grimm pysty sitä silmällään kalastamaan. Lisäksi tehtiin pari näyttöruutua ilman alustaa, ne yllättäen toimivat! Tätä komboa sitten sekoitellaan kotitreeneissä.

Tiesin merkittömän merkin opetuksen teoriassa, mutta halusin kysyä Katjalta mielipiteitä tämän opetukseen. On siis kahta koulukuntaa, osa opettaa juoksemaan "tyhjään" ja osa matolle. Valitsin tässä vaiheessa matolle opetuksen, koska sitä pystyn tekemään myös yksin ja mietin, että tämä keino olisi aloittelijalle ehkä turvallisempi. Alkeita harjoiteltiin vain juoksuttamalla Grimmiä matolle. Aluksi täytyy saada vahva ymmärrys suoraan eteen juoksemisesta ja vahvistaa käskysanaa. Välillä koiraa juoksutetaan myös suoraan esim. pallolle, että vauhti pysyy. Grimmin kanssa ollaan kyllä tehty jonkun verran eteenmenoja, mutta se ei ole tainnut oikein mennä ihan täysin takaraivoon että mitä sillä haetaan, koska melko epävarma oli vielä tässä. Tosin käskysana on eri kuin eteenmenossa.

Kotkailuun sain niksin tehdä käsitargettia aina ja joka kerta ennen paikkista, luoksaria ja noutoja.

Vielä ehdittiin katsoa kaukoja. Lähinnä M-S-M vaihtoa. En ole saanut tuohon millään matkaa, koska Grimm nousee tosi etupainoiseksi ja siitä esim. siisti istuminen on melko mahdotonta. Aluksi tehtiin ihan vaan pelkkiä painon siirtoja niin, että pyysin koiran maasta seisomaan ja tämän jälkeen omaa kroppaa koiraa kohti viemällä pelkkä painon siirto taakse ja siitä takapalkalle. Tästä lähtien palkkaan jonkun aikaa kaikki vaihdot taaksepäin, että ajatus tosiaan siirtyisi kunnolla takapainoiseksi. Muita huomioita oli, että koiran tulee osata kaukot myös ilman käsimerkkejä, tämä oli monelle vaikeaa.

Paljon ehdittiin puolessa tunnissa, mutta paljon jäi vielä sunnuntaillekin. Aloitettiin setti perusasennoilla. Halusin kysyä vinkkejä napakampaan perusasentoon tuloon. Hetsailin kilttikoira Grimmiä ja tuupin hieman rintakehästä. Kun vastusti, niin kutsuin sivulle ja heitin palkan suoraan taaksepäin. Seuraava askel oli kutsua sivulle asti ja palkata siitä. Tästä seuraava askel on, että appari pitää koiraa pannasta, minä kutsun ja kun koira nojaa kunnolla pantaa vasten, appari laskee koiran irti. 

Seuraavaksi tehtiin jo Oililta saatua kapulahäiriötreeniä merkille mennessä. Viskasin kapulan ja lähetin Grimmin merkille. Kehuin vuolaasti kun koira jätti kapulan huomiotta ja meni merkille. Tähän Katja kajautti "Eieiei, et palkkaa! Ei ollut hyvä!". Grimm tosiaan jätti kapulan rauhaan, mutta teki kaarroksen kapulan kohdalla väistäen sitä. Enhän halua, että se juoksee kaarroksen kautta kisoissakaan merkille, joten näitä ei saa ihan oikeasti palkata. Myönsin että palkattu on aiemmin...Noh, nyt kriteerit kuntoon. Katja painotti, että näitä treenejä tehdään vain 1/3 merkki/kiertotreeneistä, loput 2/3 tehdään vauhtia ja perustreeniä.

Lopuksi tehtiin meitä jo jonkun aikaa vaivannutta maasta sivulle nousua esim. paikkiksen lopussa. Joudun aina antamaan kaksoiskäskyn, koska Grimm liimaa itsensä maahan eikä vain "kykene" pomppaamaan istumaan. Käskin Grimmin sivulta maahan, kävin kävelemässä vähän matkan päässä, palasin takaisin koiran sivulle ja Katjan käskyttäessä pyysin sivulle. Ei inahtanutkaan. Nostin pannasta ylös ja tehtiin uusi kierros. Nyt nousi jo sentään istumaan, vaikkakin jäi hieman vajaaksi. Seuraavaksi tehtiin vähän jäynää. Pyysin Grimmin maahan ja jäin sen viereen hengailemaan. Sain tehtäväksi lörpötellä niitä näitä ja seisoa huolettomasti lonkalla lenkottaen. Juuri kun Grimm otti saman asenteen maassa lökötellessään ja alkoi kahvitauolle, käskin sen sivulle. Nousihan se sieltä. :D Tällaisia källejä sille täytyy nyt tehdä, että viitsii koira keskittyä. Sain myös vinkiksi käskyttää sivulle nousuja niin, että koiran edessä on lelu/nami. 

Koulutus oli tosi kiva, suosittelen kyllä Katjalle oppiin menemistä. Hän kertoi paljon esimerkkejä omista koiristaan ja itse läpikäymistään ongelmista, niistäkin sain paljon ajatuksia ja parissa kohtaa oli jopa yhtäläisyyksiä Grimmin koulutuksen kanssa. 

2 kommenttia:

  1. Hyviä treenejä teillä! Pitikö sun käydä kukkakaupassa ennenkuin lähdit ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätin lapun pöydälle, että jos haluatte korvauksia roskiksessa olevasta kukasta ja ruukusta niin ottakaa yhteyttä. Ei oo kuulunu mitään. :D

      Poista