keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Putkeen! Ja ei niin putkeen.

Eilen aloitettiin uudessa aksaryhmässä. Tiistai sopii meille huomattavasti paremmin treenipäiväksi, joten vaihdoimma siksi ryhmää. Eikä vaihdettu ollenkaan huonoon! Tykkäsin ihan tosi kovasti uudesta porukasta ja kouluttajasta. Tässäpä Katin suunnittelema rata.


Mentiin kuulkaas melkein koko rata, pätkissä tottakai. Ekassa setissä päräytettiin pätkät 1-4, tosin kakkos este suorana, ei takaakiertona ihan vielä, :D sekä 3-6. Ainoa ongelma oli (taas) ohjaajan jumiminen. Grimm napsii esteet hyvin vaikka minä juoksenkin edellä, joten pitäisi vaan luottaa koiraan ja juosta. 

Toisessa setissä tehtiin useampi toisto välille 6-8, oli vaikeaa, minulle. :D Halusin harjoitella valssia (joka mulla on ihan kamala), joten räpelsin sitä 7 ja 8 väliin. Räpelsin sen vaan aina niin, että koira ei nähnytkään 8 estettä vaan teki uskomattoman takaakierron 9 esteelle. Hassu elukka. Saatiin kuitenkin onnistumisia ja tästä oli hyvä siirtyä tekemään pussia.

Pussia tehtiin pari toistoa yksittäisenä, ei tuntunut olevan ongelmaa. Grimm päättikin tehdä radan loppuun asti ja itsenäisesti päräytti välin 11-13. Kati oli onneksi pitämässä vielä pussin suuta ja heittämässä lelua, että saadaan onnistunut toisto tähänkin sooloiluun. Tuli sitten tehtyä okserikin ensimmäistä kertaa. :D Rimpu oli vähän liekeissä.  

Vaikka meille menikin treenit ihan putkeen, ei samaa voi sanoa sakemanniuroksesta ja omistajastaan viime viikonlopun BH-kokeessa. Olin siis talkoilemassa henkilöryhmässä että saataisi hakuilla ensi kesänäkin pienryhmässä. Ensimmäisessä parissa tottiksella aloitti nuori holsku uros ja parin toinen osapuoli, sakemanniuros aloitti paikkamakuulla. Holskun seuraamiskaavion aikana sakemanni irtosi paikaltaan, kelasi aivan täyteen vauhtiin ja hyökkäsi yhtään kyselemättä holskun kimppuun. Kunnon tappeluhan siitä seurasi. Omistajat saivat koiransa erotettua ja suhteellisen pienillä vaurioilla selvisi molemmat koirat. Luonnollisesti sakemanni viskattiin kentältä pihalle ja kuin ihmeen kaupalla nuori holsku pystyi jatkamaan tottiksensa loppuun. Täytyy kyllä nostaa hattua myös nuorelle holskun ohjaajalle, hienosti kasasi hermonsa ja rauhoitti koiransa heti tilanteen loputtua. 

Luulisi että päivän järkytykset olisi tässä, mutta ehei. Tuomarin arvioinnissa tuomarin kommentti välikohtauksesta oli "Tämähän oli tämmöistä normaalia nuorten urosten miekkailua. Koska vahingot oli niin vähäiset niin en minä tästä mitään sanktioita anna." WTF?! Koesäännöissä lukee "Jos koira joudutaan hylkäämään jossakin kokeen vaiheessa ampumisar- kuuden, arkuuden tai aggressiivisuuden takia, myös muita koiria kohtaan, tai jos ohjaaja toimii vilpillisesti, koesuoritus hylätään. Tällaisesta hylkäämisestä tehdään merkintä koepöytäkirjaan." Tätähän ei noudatettu, sakemannin suoritusta ei hylätty vaan tuomari pelkästään keskeytti sen "hallinnan puutteen vuoksi". Todellisuudessa tuollaisesta pitäisi napsahtaa ihan reilu kilpailukielto. Miksi näitä sääntöjä keksitään jos niitä ei tarvitse noudattaa?!

Ei jösses sentään todellakaan ole normaalia, että koira koetilanteessa (tai yhtään missään tilanteessa!!!) hyökkää aggressiivisesti toisen koiran kimppuun. Tässä kyseisessä tapauksessa vieläpä raskauttavana asianhaarana toimii seikka, että sama sakemanni viskattiin vain muutama viikko takaperin ulos tokokokeesta jo ennen paikkamakuun alkamista, koska yritti hyökätä viereisen koiran kimppuun. Normaaliako?

Lisäksi huolestuttava seikkana voisi nähdä sen, että KoiraNetissä tulee näkymään vain PAKK0, ei mitään syytä miksi.

Niin kauan kun pk-puolella vallitsee vastaavanlainen asenne, että on normaalia jos koirat käyttäytyvät aggressiivisesti ja ovat täysin riittämättömästi koulutettuja koetilanteisiin nähden, näitä hyökkäyksiä sattuu, vieläpä enenevässä määrin. Myös pk-puolella oleva "tuomari on ylijumala" mentaliteetti edesauttaa tällaista käytöstä, koska kisaajat eivät uskalla tehdä valituksia tuomareiden päätöksistä eivätkä uskalla heti paikan päällä kyseenalaistaa koiraansa kohdistunutta vääryyttää ihan vain siitä pelosta, että seuraavissa kisoissa se näkyy omissa pisteissä.

Koska BH-koe on kaikille avoin karvoihin katsomatta, edistää se joo jollain lailla yleistä hallittavuutta kotisessujen keskuudessa, mutta minua ärsyttää ihan jumalattomasti se seikka, että tuon sakemannin kaltaiset koirat, jotka eivät edes harrasta mitään pk-lajia kilpailumielessä, tulevat kokeeseen tittelin toivossa vain pilatakseen mahdollisesti jonkun kisakoiraksi aikovan uran heti alkuun. Todella toivon että kyseinen holsku toipui koettelemuksesta, eikä mennyt koetta loppuun vain adrenaliiniryöpyn turvin ja hyökkäyksen jälkimaininki näkyykin vasta seuraavassa kokeessa.

Montako traumaa, tikkausta tai kentien kuolemantapausta pk-puoli tarvitsee, että se herää nykypäivään? Että ne koirat nyt vaan olisi hyvä kouluttaa, vieläpä niin ja sellaisiksi, ettei niistä tulisi aggressiivisia. Kyllä pitää ihan kaksi kertaa itse miettiä uskaltaako pienen bortsun kanssa lähteä tuohon täysin villiin viidakkoon kokeilemaan onneaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti