perjantai 28. marraskuuta 2014

Menneitä muistellen

Tällä viikolla pullatyttö Luna olisi täyttänyt 7 vuotta ja Arvo 2. Aika hurjaa, että vain viisi seitsemästä "Kauheesta" näki toisen syntymäpäivänsä, jo kaksi on jouduttu lopettamaan.

Grimm alkaa lähennellä vuoden rajapyykkiä, sitä ikää jossa Arvo kuoli, joten aloin pohtimaan mihin sen kanssa ehdin koulutuksellisesti. En kovinkaan kauas. Hyvää tokokoiraa tuskin olisin Arvosta saanut sen huonojen hermojen vuoksi (piippaus olisi todennäköisesti vain pahentunut). Myös äärimmäinen vilkkaus tuotti tokossa omat pään vaivansa. Luultavasti tästä syystä Grimmin kanssa tokoilu on huomattavasti pidemmällä kuin Arvon kanssa koskaan. Toki olen myös oppinut tämän vuoden aikana lajista hurjasti lisää, sekin auttaa.

Agilitykoiranahan Arvo olisi pärjännyt, sillä tasolla jolla minä olisin kyennyt sen kanssa kisaamaan näin aloittelevana harrastajana. Ei meistä mitään huikeita lupauksia olisi tullut, mutta varmasti kyläkisoissa olisi tuloksiakin saatu.

Arvon kanssa sain kokea pintaraapaisun myös hakuun, se oli mahtavaa meistä molemmista heti kättelyssä. Ja koska tottiksessa ei niin tuosta ääntelystä ja vuotamisesta rokoteta, olisi haku voinut ollakin meidän laji. Siinä tapauksessa jos minä olisin sen hermojen vuotamisen kestänyt... :D

Olen pohtinut että mistä johtuu hurjan suuri ero Grimmin ja Arvon kanssa harrastamisessa. Arvon kanssa kaikki oli jotenkin kamalan vakavaa vääntämistä ja turhauduin useasti kun kaikki vaikutti jotenkin niin vaikealta. Grimmin kanssa taas sekä arkielämä, että harrastukset ovat olleet alusta asti paljon rennompia ja fiilis on jostain syystä ihan eri. En osaa laskea sormeani sen yhden syyn kohdalle josta tämä johtuu, mutta hyvä näin. :)

Ilokseni huomasin että rotuyhdistys on petrannut ja alkanut kasata molemmista roduista (bordercollie ja kelpie) terveystietopankkia. Bortsuillahan oli jo aiemmin OCD-tietopankki, joka nyt siirrettiin tuonne terveystietopankin tietoihin. Kelpeillä sen sijaan ei tähän mennessä ole ollut minkäänlaista tietokantaa, joten parannus oikeaan suuntaan on tämäkin, vaikka toki nyt tietopankin ylläpito kuuluu jokaiselle koiranomistajalle ja tästä syystä moni koira jää sinne ilmoittamatta. Itse aion kantaa korteni kekoon ja tuonne Arvon ilmoittaa, heti kun saan aikaiseksi. :D Toivottavasti tämän myötä myös kelpieiden terveystulokset tulevat läpinäkyvämmiksi ja niidenkin sairauksista aletaan puhua oikeilla nimillä, varsinkin kun rekisteröintimäärät kasvavat hurjaa vauhtia vuosi vuodelta ja populaatio lisääntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti