lauantai 20. helmikuuta 2016

Luonnollisesti

Heti kärkeen varoitus: tässä postauksessa ei puhuta (ehkä) tippaakaan koirista, vain luonnonkosmetiikasta. :D Tämä taitaa ollakin minun sarjassaan ensimmäinen koiraton postaus evö. Ette välttämättä halua edes lukea moisesta "ituhippeilystä", mutta minä innostuin asiasta niin kovin, että pakko kirjoittaa aiheesta. :D

Olen jo jonkun aikaa yrittänyt vältellä parabeeneja, mineraaliöljyjä, silikoneja ym. joidenkin tahojen tuomitsemia aineksia kosmetiikassa. Kun kemikaalicocktail julkaisi listan PHMB:tä sisältävistä tuotteistaan, lensi monta purkkia omastakin kaapista roskiin. Vaikka lista on viime vuodelta ja osa yrityksistä on varmaan aineen tuotteistaan poistanutkin, liian suuri osa lienee poistanut sen vain INCI-listoiltaan. Ylläreitä löytyi listalta useampi, onhan esim. Tummelilla ja Elmexillä hyvin turvallinen imago kymmenien vuosien takaa.

Koska PHMB on vain yksi monista epäilyttävistä aineista, päätin tehdä loikan synteettisestä kosmetiikasta luonnonmukaiseen useammassa tuotteessa, siinä järjestyksessä kun nykyiset purnukat loppuvat. Ekologisuuden ym. roskan, joka auttaa nukkumaan yönsä paremmin lisäksi syynä on hankala ihoni, sekä kemikaalien kehoon kertymisen pelko. Vanhuus ei tule yksin, vaan tuo mukanaan joukon asioita joita kammoksua. :D

Olen jo parin vuoden ajan käyttänyt Mádaran alumiinitonta deodoranttia. Karkeasti sanottuna, jos deodorantissa ei lue "alumiiniton", niin kyllähän se alumiinia sisältää. Alumiinin epäillään imeytyvän elimistöön ja varsinkin naisilla tuovan korkeamman rintasyöpäriskin, koskapa se kainalo sattuu olemaan tissin naapuri. Minä hikoilen paljon ja nämä alumiinittomat deodorantit eivät kykene pitämään hikoilua kunnolla kurissa. Niinpä käytän tätä lähinnä töissä. Urheillessa ja juhliessa luotan mieluummin alumiinipitoiseen Rexonaan. Jos ei hikoile paljoa, tässäpä hyvä perusdödö arkeen ja juhlaan. Tuotteen yrttimäinen haju haihtuu pois hetken päästä kainaloon laitosta. Kuivuminen ei ole nopeinta mahdollista.

Seuraava luonnonkosmetiikan ostokseni oli kasvorasva. Ihoni on "nuorekkaan" rasvainen, mutta pintakuiva. Voidetta, joka hillitsisi rasvoittumista tarpeeksi, ei vaan ole olemassa, mutta ihan ok perus geelivoide on Korres Pomegranate. Kevyt (talvisin jopa liian kevyt), nopeasti imeytyvä ja miellyttävän tuoksuinen, mutta mielestäni ylihintainen ominaisuuksiin nähden. En myöskään pitänyt epähygieenisestä lasipurkista josta rasva täytyy "kaivaa" sormella.

Korresta korvaamaan löysin Mádaran Deep moisture gelin. Koostumus on erittäin miellyttävä ja geeli imeytyy sekunneissa ihoon. Tähän astisista 20 vuoden naamarasvakokeiluista ehdottomasti paras tuote. Pumppupullo on kätevä ja geeli on hyvin riittoisaa, yksi painallus riittää. Hinta ei ole juurikaan edukkaampi kuin Korresin rasvalla, mutta Sokoksen mitkälie-etulappupäivät ilahduttivat ja sain rasvan -40% alella. :D

Kaikki yllä olevat tuotteet ovat myynnissä vain Sokoksella Joensuussa. En ole shoppailuihminen, enkä käy edes Joensuun keskustassa kuin noin neljä kertaa vuodessa, joten näiden asioiden valossa näin kovin hankalana tämän luonnonkosmetiikkaan siirtymiseni. Kunnes päivänä eräänä törmäsin Prisman kemppariosastolla kokonaiseen luonnonkosmetiikkaosioon. Hyvä Prisma! Hyllystä löytyy neljää eri merkkiä: Lavera, Erboristica, Sante ja Urtekram. Eikä muuten hinnatkaan päätä huimanneet. Olin puulla päähän lyöty, että luonnonkosmetiikkaa saa lähes samaan hintaan kuin markettikamaa. Joko ymmärrätte innostuneen pakon kirjoittaa aiheesta? :D

Aloitetaan hoitoaineesta, luonnonkosmetiikan hankalimmasta tuotteesta. Täysin luonnollisin aineksin kun on lähes mahdotonta tehdä hoitoainetta joka silottaa, selvittää ja pitää hiukset sähköttöminä. Synteettisissä hoitoaineissa nämä kaikki onnistuvat hiuksen päälle muodostuvan kalvon avulla. Tästä syystä suurin osa luonnonkosmetiikan hoitoaineista ei omaa sertifikaattia, yleensä niihin on lisätty joku pieni sähköisyyttä tms. poistava ainesosa. Kuitenkin myös täysin sertifioituja hoitoaineitakin löytyy, esim. Santelta.

Sante Family Glanz on osa Santen markettisarjaa, kuitenkin ihan samaa luonnonkosmetiikkaa kuin kanssasisarensa Sante Brilliant Care, joka on huomattavasti kalliimpi. Hintaan 4,95€ tuote on mielestäni mainio vaikkakin purtilon 150ml koko on melko pieni. Koostumus on jämäkkä, ei yhtään liuru. Levittyy hiuksiin hyvin, on riittoisa ja lopputulos on hyvä. Minulla on paksut, värjätyt, pitkät hiukset, jotka ei takkuunnu arjessa juuri ollenkaan. Jos käytän hyvin vahvaa hoitoainetta, alkaa hiukset kuitenkin valua pitkin päätä. Santen hoitoaine selvittää hiukset kuten synteettisetkin hoitoaineet, sähköisyyttä ei myöskään ole havaittavissa, eikä kiiltokaan ole kärsinyt. Toki nyt on takana vasta muutama pesu. Ainoa pieni miinus tulee vienosta makeasta tuoksusta. Olen itse raikkaiden kukkaistuoksujen ystävä. Luonnonkosmetiikassa tosin tuoksut näyttäisivät olevan niin mietoja, ettei niitä hetken päästä edes enää huomaa, annettakoon tämä siis anteeksi.

Menin Prismassa niinkin villiksi, että ostin myös Santen Family sarjan hammastahnan. Luonnollisia hammastahnoja näytti olevan äkkiseltään lähes joka merkillä, sekä fluorillisena, että fluorittomana. Koska jouduin vinttaamaan Elmexit roskiin oli hammastahnalle tilausta ja Santen fluorillinen versio on vaikuttanut ihan asialliselta. Järkytys tahnan suolaisesta alkumausta haihtui ekalla pesulla. Kun jaksaa hieman aikaa harjata, alkumaku vaihtuu mietoon mintun makuun. Tahna vaahtoaa, mutta ei yhtä paljon kuin synteettiset tahnat, eikä myöskään ole yhtä tuju. Hintaan 2,80€ ihan kokeilemisen arvoinen tapaus.


Urtekramilta ostin kaksi tuotetta, suihkugeelin ja vartalovoiteen. Valitsin nämä, koska Urtekramilla on Aloe Vera sarja ja minä tyttö se tykkään kaikesta missä on aloe veraa. :D Vaihtoehtoina Urtekram tarjoaa ruususarjaa, sekä täysin hajusteetonta sarjaa. 


Suihkugeelin jäätävä 500ml koko epäilytti ensin, mutta koska aloe vera, niin ostin. Tuoksu on miedon sitruunainen ja koostumus oikein miellyttävän jämäkkä geeli, tämä ei liurua sormien välistä. Suihkugeeli ei juurikaan vaahtoa, mutta se taitaa olla luonnonkosmetiikalle yleistä. Silti säärien sheivailu onnistuu tällä oikein kivasti. Iho ei jää kuivan oloiseksi, eikä tuoksukaan jää "asumaan" iholle. Hintaa tuolla järkälemäisen kokoisella purtilolla on 5,45€.

Saman sarjan lotioni tuoksuu yhtä sitruunaiselle ja on yhtä mukavan jämäkkää koostumukseltaan. Silti rasva leviää mahdottoman hyvin, on riittoisaa ja imeytyy nopeasti. Talvikuiva ihoni kiittää tästä vaihdoksesta. Kivan pumppupullon hinta on 5,60€, eli täysin vastaava kuin aiemmin käyttämäni Nivean rasva.

Urtekramia myy myös Citymarketit, mutta heillä pullot ovat ikävästi normishampoiden ja -rasvojen seassa, joten täytyy tietää jo etukäteen mitä etsiä.

Viimeisenä ostoksena kärriin livahti Erboristican kuorintavoide. Erboristican purnukoiden ulkonäkö ei houkuttele ostamaan tuotteita, mutta onneksi pääsin yli tuosta esteettisestä pulmasta. Kuorintavoide on koostumukseltaan kermaista. Rakeet ovat pieniä, pyöreitä ja niitä on riittävästi. Pyöreydellä tarkoitan, että ne eivät raasta ihoa kulmikkuudellaan vaan ovat miellyttävän hierovia. Pois pestessä voide jättää jälkeensä huikean pehmeän fiiliksen iholle, tykkään tosi paljon. Ainoa miinus on "tuoksuttomuus". Voide haisee hieman ummehtuneelle, mutta annan sen anteeksi koska tuote on muuten niin miellyttävä, eikä haju jää ihoon pesun jälkeen. Hinta tälle täydellisyyttä hipovalle tuotteelle on 4,95€.


Jos luonnonkosmetiikka yhtään kiinnostaa, suosittelen vahvasti lukemaan aiemmin mainitsemani kemikaalicocktailin lisäksi Karkkipäivän blogia. Olen käyttänyt Karkkipäivän hakukenttää tehdäkseni täsmähakuja haluamiini tuotteisiin. Jo hakemalla sanoilla kuten "shampoo" tai "ripsiväri" saa vaikka kuinka lukemista. Tästä syystä en tarkemmin tuotteita tai niiden valmistajia kuvaile, koska Karkkipäivässä kaikki löytyy jo valmiiksi kirjoitettuna. Sieltä olen saanut kipinän kokeilla näitä, sekä suurimman osan tiedostani asiaan liittyen.

Otan ehdottomasti vastaan myös tuotevinkkejä, jos joku muukin näitä käyttää. Seuraavat vaihdokkaat luonnolliseen suuntaan ovat naamanpesuaine, shampoo ja ripsiväri. Luonnollisia meikkejä ei Prismat ikävä kyllä myy, joten joudun minäkin taas keskustaan taipumaan. Ja suatanpa näistähhii oman kirjoituksensa sitten aikanaan rustailla. :)

2 kommenttia:

  1. Ääni kookosöljylle! Sopii sen miljoonaan eri käyttötarkoitukseen :)
    Esim Cocovin kylmäpuristettu kookosöljy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookosöljyä olen kokeillut vain aamupuurossa, mutta niin moni sitä kehuu, että täytyypä kokeilla muuhunkin! :)

      Poista